BRASOV
  cautare avansata
   RSS News Feeds
selectati un oras
din reteaua 1001
1001 Home
1001 Info
1001 Business
1001 Fun
1001 CityLife
1001 Web
1001 Anunturi

Program Cinema, Teatru

Trimite unui prieten Tipareste Comenteaza

Evenimente

Sarbatoarea Sanzienelor 24 iunie 2008

In fiecare an, pe 24 iunie, romanii marcheaza sarbatoarea Sanzienelor. Despre noaptea aceasta se crede ca este magica, minunile sunt posibile, fortele benefice, dar si cele negative, ajung la apogeu. In Moldova, crestinii ortodocsi se roaga la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Ei spera ca vor scapa astfel de necazuri si de boli.
Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si 'dau puteri' deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. In popor se crede ca in noaptea Sanzienelor , zanele zboara prin aer sau umbla pe pamant. Ele canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolnavii, apara semanaturile de grindina. Daca oamenii nu le sarbatoresc cum se cuvine, ele se supara, devenind surate bune cu inraitele Iele sau Rusalii. Sanzienele se razbuna pe femeile care nu tin sarbatoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gura. Nici barbatii nu scapa usor. Pe cei care au jurat stramb vreodata sau au facut alt rau, ii asteapta pedepse ingrozitoare, despre sanziene stiindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate.
Sanzienele reprezinta si un prilej de intalnire a tinerilor ce doresc sa-si uneasca destinele, o sarbatoare a iubirii, cinstita cum se cuvine, cu cantec si joc. In ajunul Sanzienelor, fetele si baietii care urmeaza a se casatori se aduna spre seara in sat. E veselie, voie buna si toata lumea e cu sufletul deschis. Flacaii aprind ruguri. Fetele mari culeg de pe camp flori de sanziene si impletesc cununi. Apoi arunca peste case coronitele. Daca se lovesc sau se agata de horn, vestesc o cununie apropiata. In zorii zilei, flacaii se aduna in cete si strabat satele, cu flori de sanziene la palarii. Se alege Dragaica. Este propusa una dintr-un grup de sapte fete. Ea trebuie sa fie cea mai frumoasa, cea mai cumnite si cea mai buna dintre fetele satului. Va fi impodobita cu spice de grau. Celelalte tinere se imbraca in alb. Astfel format, alaiul Dragaicei porneste prin sat si pe ogoare. La rascruci fetele fac o hora si canta voioase. Adesea 'Dragaicele' sunt confundate cu 'Sanzienele' . Dupa unii specialisti, sarbatoarea Sanzienelor isi are originea intr-un cult geto-dacic stravechi al Soarelui. Aceste personaje au fost adesea reprezentate de traci inlantuite intr-o hora care se invarteste ametitor.
Ceremonialul cuprinde apoi intreg satul. Gospodarii primesc cate un spic de grau, pe care il aseaza pe grinda, in sura. Ei spera ca pana la acea inaltime sa li se adune granele. Batranii vorbesc ca in noaptea de Sanziene, ielele se aduna si danseaza in padure. Cine le vede ramane mut pentru totdeauna sau damblageste. Tot ei cred ca cine nu respecta sarbatoarea poate avea parte de multe nenorociri: cel care spala, coase sau matura in acea zi poate muri fulgerat. In popor se spune ca fetele care vor sa se marite repede trebuie sa se spele cu roua.

Data desfasurarii: 24 iunie 2008

 

 

 
 
Curs valutar
1 Euro:3.6422 RON
1 Dolar SUA:2.3364 RON
1 gram aur:66.3997 RON

Evenimente

Bancul zilei

Domnule doctor, va place si dumneavoastra pokerul?- Cateodata, ca sa-mi omor timpul.- Pai... clienti nu aveti?