BRASOV
  cautare avansata
   RSS News Feeds
selectati un oras
din reteaua 1001
1001 Home
1001 Info
1001 Business
1001 Fun
1001 CityLife
1001 Web
1001 Anunturi

Program Cinema, Teatru

Trimite unui prieten Tipareste Comenteaza

Evenimente

Buzduganul- obicei traditional al satului Dragus 20 iulie 2008

Obiceiul ritual numit buzdugan, cruce dupa forma care i se da, constituie subiectul principal al ceremonialului, fiind format din manunchiuri de spice pe care seceratorii le aduc la casa gospodarului, dupa ce au terminat seceratul. In satul traditional, obiceiul avea trei functii: social- claca, al ritului agrar si al manifestarii folclorice. Cununa sau buzduganul se realizeaza din cele mai frumoase spice si intotdeauna se lasa cateva neculese pentru a nu se lua holdei intreaga putere roditoare. Ceremonialul agrar la trecerea spiritului graului din ciclul vietii in ciclul mortii marcheaza drumul acestuia spre nemurire. Seceratul cu claca are urmatoarele secvente: confectionarea, purtatul, alaiul, cantecele si jocul Cununii Graului.
Cununa in intregime, spicele impletite si semintele scuturate din spice erau nelipsite in actele menite sa fertilizeze oamenii, holdele si animalele. Purtatul Cununii de la lanul de secerat la gospodaria din sat se facea de obicei de catre o fata frumoasa candidata la casatorie, care trebuia sa indeplineasca anumite conditii: sa fie fecioara, harnica, frumoasa si curata din punct de vedere ritual. Alaiul cuprindea participantii la claca secerisului, in special fete si feciori. Pe drum cununa graului si seceratorii din alai erau udati din abundenta cu apa. Preotul satului asteapta seceratorii cu portile deschise si cu galetile pline cu apa cu care uda cununa la intrarea in curte. Alaiul ocolea de trei ori masa din casa, pe care se gasea un colac si o sticla cu vin. In final, Cununa Graului era asezata solemn pe masa de unde o ridica apoi preotul.
Jocul Cununii Graului este executat de seceratorii dimineata, la plecarea de la gazda, la amiaza, in pauza de masa, la sfarsitul secerisului, la poarta gospodariei si in alte momente semnificative ale ceremoniei. Cantecele de cununa care fac parte din stratul cel mai vechi al folclorului sunt pastrate in putine sate si nu cunosc in totalitate ele ramanand doar in amintirea batranilor. Cununa graului se pastra ca ' un obiect cultic' de mare valoare pana la intemeierea noii culturi de grau sau pana la seceratul de anul viitor.

Data desfasurarii: 20 iulie 2008

 

 

 
 
Curs valutar
1 Euro:3.5934 RON
1 Dolar SUA:2.2861 RON
1 gram aur:68.2626 RON

Evenimente

Bancul zilei

Un om disperat se adreseaza unui alt om de pe strada : - Nu va suparati ! Spuneti-mi va rog unde este fabrica de paine .- Nu ma supar . Este langa...