Trimiteti unui prieten
Tipariti
Trimiteti prin YM
Aleksandr Soljenitin 'O zi din viata lui Ivan Denisovici'
Veti citi cartea in cateva ore. Veti trai in ea. Veti fi prizonieri o zi intreaga intr-un lagar din Siberia. Veti supravietui: va fi o zi senina, aproape fericita.
Ziua incepe la 5 dimineata. Geamurile sunt captusite cu gheata de doua degete grosime si baraca e albita, pe dinauntru, de promoroaca. Ivan Denisovici se trezeste in sunetele unui ciocan lovit de o bucata de fier. Intre desteptare si stingere, viata e o continua aventura: o serie de probe, de "munci" pentru care ai nevoie de rezistenta, de curaj si de noroc. Daca scapi de carcera, daca nu te imbolnavesti, daca reusesti sa-ti ascunzi cate o bucata de paine sau cate o unealta, daca nu devii turnator si nici "sacal", ai trecut incercarile. Ivan Denisovici le-a trecut de 3653 de ori...
Aleksandr Soljenitin Romancier si istoric rus, s-a nascut la 11 decembrie 1918 la Kislovodsk. A luptat in cel de-al doilea razboi mondial. In 1945 a fost arestat pentru ca scrisese o scrisoare in care il critica pe Stalin si a petrecut opt ani in inchisoare si in lagare de munca fortata, apoi inca trei ani in exil. Reabilitat in 1956, i s-a permis sa se stabileasca la Riazan, unde a devenit profesor de matematica si a inceput sa scrie. Nuvela O zi din viata lui Ivan Denisovici, publicata in 1962, ii aduce notorietatea. Continua sa scrie romane si povestiri, care circula insa in samizdat sau sunt publicate in Occident. In 1970 i se atribuie Premiul Nobel pentru literatura, dar refuza sa se duca la Stockholm sa-l primeasca, de teama ca nu i se va mai permite sa se intoarca in tara. La aparitia, in 1973, a primului volum din Arhipelagul Gulag, este vehement atacat de presa sovietica, apoi, la 12 februarie 1974, arestat, acuzat de tradare si exilat. In decembrie isi ia in primire premiul. Din 1975 se stabileste in Statele Unite, unde continua sa scrie, abia in 1990 recapatandu-si cetatenia rusa. In prezent locuieste in Rusia.
Alte carti:
Primul cerc (1968)
Pavilionul cancerosilor (1968)
August 1914 (1972)
Vitelul si stejarul (1975)
Lenin la Zurich (1975)
„Problema rusa“ la sfarsitul secolului XX (1994)
Grauntele cazut intre doua pietre de moara (1998)
Rusia sub avalansa (1998) etc.
sursa : Humanitas